WAT IS FILECOIN EN WAAROM ZIJN UPTREND ZELFS BITCOIN OVERSCHRIJDT?

Een altcoin genaamd Filecoin heeft zojuist zijn gelederen geëscaleerd na het loggen van een zwaartekracht-tartende prijsrally die zelfs de uptrend van zijn toprivaal Bitcoin verslaat.

De ticker FIL klom vier dagen op rij – met tot 79,07 procent – ten opzichte van de Amerikaanse dollar om zijn vijf-maands hoogtepunt van $ 224,16 te bereiken (gegevens van Binance). Ondertussen sloot het token zijn eerste kwartaal af op een winst van 682,32 procent, waarmee het Bitcoin en zelfs de Amerikaanse aandelenmarkt versloeg in termen van kwartaalwinsten.

WAT ZIJN FILECOIN EN FIL?

Achteraf gezien is Filecoin een gedecentraliseerd gegevensopslagnetwerk. Het platform stelt gebruikers in staat om hun overtollige digitale ruimte te verkopen op een open platform. Het stelt zijn gemeenschap in staat FIL te gebruiken om deel te nemen aan en transacties te verrichten in het Filecoin-netwerk. In het bijzonder kunnen gebruikers mijnbouwkosten betalen in FIL om gegevens op te slaan of te delen en hun informatie op te halen.

Opslag providers gebruiken ook FIL als onderpand om een minimale garantiedrempel aan hun diensten te bieden. Zoals gebruikelijk, de deal valt door als de FIL onderpand daalt onder het vastgestelde niveau. Filecoin heeft investeringen aangetrokken van prominente Bitcoin-evangelisten, waaronder Civic CEO Vinny Lingham en Meltem Demirors, chief strategy officer bij Coinshares.

Economisch gezien wordt FIL geleverd met een beperkte voorraadlimiet van 2 miljard tokens. 600 miljoen daarvan blijven nu in de portefeuilles van Protocol Labs (met 6-jarige lineaire vesting) en zijn teamleden en investeerders (opnieuw, met een 6-maanden tot 6-jarige lineaire vesting). Ongeveer 2,5 procent van de totale 600 miljoen FIL financiert de toekomstige fondsenwerving van Filecoin of de ontwikkeling van het ecosysteem.

Ondertussen behoort de rest van het FIL-aanbod toe aan Filecoin-mijnwerkers, die het ontvangen als beloning voor het aanbieden van hun diensten op het netwerk in de loop der tijd. Dat geeft FIL een onderliggend nut en, op zijn beurt, waarde.

INSTITUTIONELE HAUSSE

De in New York gevestigde investeringsmaatschappij Grayscale Investments lanceerde een Filecoin-trust, waarmee het verwacht FIL-tokens te kopen en institutionele beleggers de FIL-ondersteunde aandelen aanbiedt. Twee weken na de introductie trok de trust belangstelling van mainstream-investeerders, waarbij uit gegevens van ByBt.com bleek dat „the Grayscale Filecoin Trust“ 45.550 FIL aan zijn reserves toevoegde.

Handelaren pikten de FIL-accumulatiegolf op. Ze verhoogden hun FIL-biedingen op een dag waarop ook de Bitcoin-prijzen stabiliseerden en de rest van de top crypto’s aantrekkelijke winsten boekten. FIL nam echter de taart voor de beste performer, met een stijging van bijna 40 procent op een 24-uurs aangepast timeframe.

De opleving viel ook samen met het nieuws van The9. De in Shanghai gevestigde online game operator tekende een contract voor 2 miljoen dollar voor een Filecoin mining machine. Het is ook een hosting overeenkomst aangegaan met een Filecoin mijnbouw service provider.

Maar de echte vraag blijft: kan de FIL/USD wisselkoers nog verder stijgen? Technisch gezien is de bias in het voordeel van de beer.

FIL’s relatieve sterkte-indicator op een daggrafiek toont het als een overgewaardeerd actief. Dat betekent dat de token in de komende sessie een bearish correctie zou kunnen ondergaan op het de-risking sentiment. Een sell-off zou FIL kunnen laten crashen naar haar vorige steundoel nabij $123.

Niettemin, met fundamentals die een bullish vooruitzicht bevorderen, zou FIL tussentijdse steun kunnen vinden. Helaas begon de handel in het token in oktober 2020, dus er is geen historische data om ideale pullback-niveaus te vinden.